Auto en aanhangwagen

al vanaf 16,5 jaar
Autorijlessen

Autorijlessen

Vanaf 16,5 Jaar beginnen met rijles!

Uit proeven in Duitsland is gebleken dat jongeren die meededen aan het experiment Begeleid Rijden een kleine dertig procent minder ongelukken veroorzaken en bijna een kwart minder overtredingen plegen. “Het ongevalrisico van 18- tot 24-jarigen verlagen is dan ook het belangrijkste doel.

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding bij een rijschool en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e jaar het rijexamen afleggen.

Onder begeleiding autorijden

Vanaf de dag dat je 16,5 jaar bent geworden mag je op voor je theorie-examen-B en mogen de praktijklessen beginnen. Vanaf de dag dat je 17 jaar bent geworden mag je examen afleggen voor je autorijbewijs.

Zodra je geslaagd bent mag je starten met het begeleid rijden, totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt mag je dan alleen onder begeleiding rijden, als je geslaagd bent voor je praktijk-examen B krijg je wel automatisch het AM – rijbewijs en mag je dus ook met de Bromfiets de weg op.

Voor de begeleider gelden de volgende voorwaarden

– De begeleider is een coach en geen verantwoordelijke, de verantwoordelijkheid ligt bij de bestuurder.

– De begeleider moet minimaal 10 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

– De begeleiders moeten geregistreerd staan op een pas welke men bij moet hebben tijdens het begeleid rijden. ( Max 5 begeleiders per Pas.)

– De begeleiders worden nagetrokken op verkeersantecedenten. Men mag dus niet geregistreerd staan voor zware verkeersovertredingen.

Daarnaast moeten de ouders of verzorgers toestemming geven om aan de opleiding en het begeleid rijden deel te nemen en dienen zij akkoord te gaan met de begeleiders die gekozen zijn en geregistreerd worden.

Verder is het begeleid rijden alleen geldig binnen Nederland en mag er dus niet op deze wijze in het Buitenland worden gereden.

Ook kun je gewoon vanaf je 18de jaar beginnen met je rijopleiding.

 

Het auto examen bestaat uit 2 delen:

Theorie

Bij ons kun je al het benodigde studie materiaal verkrijgen om je theorie examen te halen.
Ook kun je bij ons online theorie cursus doen en het verkeersexamen oefenen.

Praktijk

Je kunt bij ons verschillende lespakketten kiezen, zowel een spoedopleiding als losse lessen zijn mogelijk.

Bij onze rijschool werken prima instructeurs die elk jaar worden bijgeschoold. In principe krijg je bij onze rijschool een vaste niet rokende rijinstructeur. Tijdens elke rijles vul je samen met je instructeur je persoonlijke instructiekaart in, zo weet je precies wat je sterke en zwakke punten zijn.

Het is al mogelijk om te starten met je rijopleiding zonder theoriecertificaat, maar op de dag van je tussentijdse toets of praktijkexamen moet je deze wel in je bezit hebben.

Bij elke les word je thuis opgehaald, maar je kunt ook een ander ophaaladres afspreken (bijv. station, school, werk enz.). Onze rijlessen worden overdag, ‘s avonds gegeven, precies wat jou het beste uitkomt. De meeste mensen lessen 1 á 2 keer per week. Het is natuurlijk ook mogelijk meerdere malen per week te lessen.

Aanhangwagen  (E achter B)

Aanhangwagen (E achter B)

In de praktijk blijkt regelmatig dat bestuurders van een combinatie van auto en aanhangwagen (caravan e.d.) niet over het juiste rijbewijs beschikken.

Naast het feit dat je hiervoor een bekeuring kunt krijgen bij een politiecontrole, brengt het niet hebben van het juiste rijbewijs (het “E achter B” rijbewijs) grote risico’s met zich mee.

Verzekeringsmaatschappijen vergoeden namelijk helemaal niets als er brokken worden gemaakt, en blijkt dat het juiste ‘papiertje’ ontbreekt! Materiële schade (blikschade) is op zich al vervelend genoeg, maar helemaal een probleem wordt het als er zich ook nog persoonlijk letsel voordoet. het zal duidelijk zijn dat dit tot enorm grote financiële claims kan leiden.

Als je met een caravan, een paardentrailer, een boottrailer of een andere zware aanhanger achter de auto de weg op wilt, is vaak het BE-rijbewijs (auto en aanhanger) nodig. Met het hieronder getoonde schema kun je voor jezelf bepalen of je het aanhangerrijbewijs nodig hebt.

Wij verzorgen een dagopleiding van 5 lessen met aansluitend een examen voor diegene die al over enige (aanhanger) rijvaardigheid beschikt.

Indien u graag wil weten welke BE-opleiding het beste bij u past kunt u een vrijblijvende intake afspraak maken van 2 lessen (kosten € 88,00)

Een theoriecertificaat is voor dit examen niet nodig. Wel een geldig Rijbewijs B.

De examinator zal voorafgaand aan het examen enkele vragen stellen over de kentekenpapieren, maten en gewichten, enover de (verplichte) verlichting op de aanhanger. het examen begint met het aankoppelen van de aanhanger. Tijdens de rit voert u één bijzondere manoeuvre uit.

Dit kan zijn:

-Recht/Bocht achteruitrijden met de combinatie en stoppen op een aangegeven plek.
-Keren van de combinatie met behulp van een zijstraat.
-Het achteruit inrijden van een inrit en in het midden recht (gestrekt) tot stilstand komen.

Uiteraard bereiden wij u hier uitgebreid op voor zodat u weet “hoe te handelen”. Na terugkomst bij het CBR krijgt u direct de uitslag van de examinator te horen.